Úvod
Kontakt
Produkce
Připravujeme

Návštěvy u pana Greena

LEGRAČNÍ, DOJÍMAJÍCÍ PŘÍBĚH LÁSKY A ODPOUŠTĚNÍ
Autor JEFF BARON
Překlad Benjamin Kuras
Režie Vladimír Michálek
Osoby a obsazení pan Green - STANISLAV ZINDULKA
Ross Gardiner - DANIEL TŮMA (MATĚJ HÁDEK - do 6/2016)
Premiéra 26.dubna 2011
Obnovená premiéra 28. listopadu 2016
Derniéra 29. listopadu 2018
Producent FDA
Provozovací práva K. Schauerová
Délka 2 hodiny včetně přestávky
V Praze hrajeme MDP Divadlo Rokoko

Galerie
[ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ]
Přílohy
[ Fotografie, Plakát ]

Jeff Baron patří mezi nejvíce inscenované dramatiky na světě v posledním desetiletí, s více než 300 inscenacemi ve 22 jazycích a 38 zemích. Jeho nejznámější hra, Návštěvy u pana Greena (Visiting Mr. Green), měla premiéru v New Yorku, v hlavní roli s držitelem Oscara Eli Wallachem a hrála se 400krát. Byla navržena na Drama League Award (New York), ACE (Buenos Aires), Molierovu cenu (Paříž) a získala ceny za nejlepší hru v Řecku, Izraeli, Uruguayi, Turecku, Chile a Německu a cenu Kulturpreis Europa. Jeho novější hry měly premiéry v Austrálii, Jižní Americe a Evropě ve spolupráci s nejvýznamnějšími světovými herci a režiséry.

Kromě divadla Jeff Baron pracuje i jako dobře zavedený scénárista a filmař. Jeho scénáře přijaly nejznámější produkční firmy a filmové ateliéry včetně Disneye. Jeho televizní komedie a dramata inscenovaly produkční firmy Warner Brothers, 20th Century Fox, Universal, Viacom, Sony a MTV Networks. Ceny získaly i Jeffovy krátké filmy předváděné na filmových festivalech po celém světě.

Jeff Baron byl angažován na napsání libreta pro Los Ageles Opera na původní jednoaktovou operu Escape. Písně s jeho texty se hrály v Carnegie Hall a dalších významných koncertních síních. Jeho žurnalistické a beletristické práce byly vydány ve Francii, Kanadě a USA. Nedávno dokončil svůj první román.



Náhodná automobilová nehoda přivádí do styku dva muže, kteří by se jinak nikdy nesetkali a navždy změní jejich život. Rozdělují je dvě generace a co začíná jako komedie kontrastu kultur se vyvíjí ve vyhrocený příběh o riziku osamělosti, předsudků a netolerance. Jak týdny plynou, vytváří se přátelství, prověřují se lidské vztahy a odhalují se tajemství.


Pan Green

Výtečný S. Zindulka, jehož výkon patří v letošní sezóně mezi TOP. Dovedl úžasně měnit nejrůznější tváře své figury, po celou dobu zůstával v roli pana Greena naprosto přirozený a skvěle vypodobnil všemožné vrtochy staříka. Výborně mu sekundoval M. Hádek. Jeho role nepatří k nejjednodušším a nejvděčnějším. Inscenátoři spolu s herci přesně naplnili anotaci, která zní: Jedná se o legrační i dojímavý příběh lásky a odpuštění. Já navíc dodávám: pokud se vypravíte na "Pana Greena", čeká vás jedinečný divácký zážitek.

26.4.2011, autor: Jiří Landa
[ více / méně ]

Tak takhle příjemně bych se v divadle chtěla dojímat častěji

Tak takhle příjemně bych se v divadle chtěla dojímat častěji..;) Obdivuhodně vitální Stanislav Zindulka podává mimořádný výkon, každé slovo a gesto dávkuje s milimetrovou přesností, "hodinářská" herecká práce, při které je mu Matěj Hádek dobrým spoluhráčem - vše pod režijní taktovkou Vladimíra Michálka, který opětovně dokazuje, že téma "generačních nedorozumění a porozumění" a "vrtochů stáří" umí citlivě zpracovat. Relativně všední příběh a zápletka se s každou spoluprožitou minutou krystalizuje v divácký zážitek.

27.4.2011, autor: Helena Grégrová
[ více / méně ]

Návštěvy u lidskosti

………Smířím se tedy jen s konstatováním, že během dvou hodin je divák svědkem velmi přesvědčivého vypodobnění generační propasti a možností jejího překlenutí, několikerého zjištění, že věci nemusí být vždy tak, jak se na první pohled zdají, postupného kynutí obou postav do vskutku plastických a komplikovaných osobností, rozkrytí motivů jednání obou zúčastněných na úroveň, na níž již nelze říct, že se něco stalo prostě proto, že se to stát mělo, příběh mění směr dříve, než by si divák mohl začít být jistý svým postojem a kvůli tomuto se nudit, mění se dynamika i emoce představení a není vyloučené, že se budete usmívat se slzami v očích (tak, jako se to stalo mně). Hra sama o sobě je dobře napsaná, nicméně skutečný zážitek z ní dělají výkony obou herců. Stanislav Zindulka se suverénně pohybuje v rozlehlém prostoru charakteru pana Greena a je schopen během okamžiku přejít od jedné pózy k jejímu naprostému opaku tak, aby tato změna vypadala naprosto přirozeně. Předsudky vycházející z jeho víry, jichž se na začátku tvrdošíjně drží, je schopen v průběhu představení pod náporem Rossových argumentů postupně opustit způsobem, který v divákovi vzbudí dojem, že tak to mělo být a nic jiného by snad ani nebylo myslitelné. Pevně drří ve svých jen zdánlivě vetchých rukou srdce publika a tato tepou podle jeho záměrů, jeho aktuálního rozpoložení, tepou pro něj a tepou s ním.

Na hru jsem přicházel s obavou, zda Matěj Hádek coby Ross Gardiner zvládne držet krok s panem Zindulkou, nestorem českého divadla, jenž na jeho prknech stál již na sklonku první republiky. Tato se však velmi rychle rozplynula a já si mohl užívat postupné odhalování osudu mladíka společenským postavením předurčeného ke šťastnému pohodlnému životu, kterýžto však rozhodně nemá na růžích ustláno (a pokud ano, tak ve formě hebkých květů vydatně proložených trnitými stonky).

Ve výsledku tak oba značně rozdílní, přesto však sobě ne zcela nepodobní muži ze svého setkání vycházejí změněni, obohaceni.

Musím ještě zmínit scénu, celá inscenace se odehrává u pana Greena v bytě a tento po celou dobu odráží jeho nitro, z původně chaotického doupěte raněného umírajícího zvířete se mění v příbytek člověka, stejně jako se pan Green z bytosti čekající na smrt mění v bytost živoucí.

Sečteno a podtrženo, Návštěvy u pana Greena jsou přesně tím, co tvrdí anotace, legračním i dojímavým příběhem, přičemž obého se vám dostane opravdu vydatné porce.

10.5.2011, autor: Jiří Koula

[ více / méně ]

OHLASY

...Jedno z nejlepších představení, které jsem poslední dobou viděla. Úžasný výkon obou herců si zasloužil "standing ovation"

...Krásné představení, dojemné, úsměvné. Nejlepší, které jsem za poslední dobu shlédla. Doporučuji rozhodně všem. Herecké výkony nemají konkurenci. Pan Zindulka hraje jako o život. Představení, o kterém budete přemýšlet ještě dlouho poté, co dojedete domů.

...Oba aktéři byli naprosto úžasní! Pan Zindulka je excelentní herec a všem toto představení o odpuštění doporučuji!..

...vynikající výkon p. Zindulky, jeho partnerovi p. Tůmovi také nelze nic upřít.

...Mám moc ráda herce pana Zindulku a hrál opravdu bravurně i se svým kolegou předvedli skvělý výkon.

... Bylo to opravdu velmi dojemné představení, tedy hlavně jeho vyvrcholení. Celé ho však vyšperkovaly výkony obou herců.Ačkoliv se jedná o téměř všední příběh, herecké předvedení obou protagonistů bylo špičkové.Vitální S.Zindulka se jako mávnutím proutku stal zatrpklým starcem, uzavřený před světem, lidmi.Jeho výkon je mimořádný a naprosto uvěřitelný.Pro mne osobně jeho nejlepší výkon.Stejně vhodně vybraný byl i jeho "parťák",M.Hádek...Síla jeho osobnosti zlomila i zatvrzelost starého pána...Tvůrci dokázali citlivě zpracovat témaa mezigeneračních vztahů a porozumění, ale také  "vrtochů stáří"....

... Tato hra je velmi milou a sympatickou hrou, která jistě potěší všechny diváky, zejména pro svou lidskost a víru ve šťastné konce.

... Protože mne představení Návštěvy u pana Greena posledně nesmírně zaujalo, pozval jsme své přátele do divadla. Opět jsem se skvěle bavil, stejně tak  jako mí přátelé. Potlesk ve stoje potvrdil diváckou spokojenost :) Děkujeme.

... Fantasticky zahraté, zaujímave a dojímave. Nemám čo vytknút'. Rada pojdem znova.

... Text velice zajimavý co se týče porovnání dvou životních "postojů". Odhaluje postupně životní vrstvy dvou postav a to v reálné rovině, žádná nastavovaná (fantastická) kaše. Oba protagonisté perfektní. Ovšem pan Zindulka se o přestávce hodně řešil, prý jestli už je opravdu tak starý - strčil publikum do kapsy :)

... Lístky jsem vyhrála, takže o to víc jsem byla napnutá jaké to bude. Nic jsem nečekala a hra mě velice kladně překvapila. Vážně výborné výkony obou herců. Dojemná, kvalitní hra. Doporučuji.

... Divadelní zážitek. Více asi zbytečné psát.

... S.Zindulka získal významné umístění v anketě portálu i-divadlo.cz v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon roku 2011

... V anketě hlasování diváků o nejlepší festivalové představení získalo představení Návštěvy u pana Greena 1.místo Cenu diváků  na Festivalu Divadla 2-3-4 herců 2013

... Chtěla jsem Vám za toto nádherné představení moc poděkovat, protože bylo naprosto úžasné a publikum oba protagonisty ocenilo potleskem vestoje....

... Abych pravdu řekl, ještě nikdy jsem neviděl tak podařené představení, byl jsem opravdu nadšený!....

...Dobrý den, chtěla bych Vám upřímně poděkovat za krásné představení "Návštěvy u pana Greena", byla jsem velmi příjemně a mile překvapena, vším, lidským příběhem, zdařilým provedením, skvělými hereckými výkony. Prostě stručně - tohle představení se Vám skutečně povedlo! :-)

..- Znamenitě vybraná hra pro Stanislava Zindulku, který toho dokázal stoprocentně využít. Vyvážené představení je postavené na výborném, moudrém a zajímavém textu a na hereckém výkonu obou protagonistů. Po dlouhé době jsem byl v divadle dojatý. Doporučuji!

 

-Zatiaľ najlepšie divadlo, aké som videla. Herci hrali svoje roly veľmi prirodzene, zasmiala som sa, ale zároveň ma to prinútilo zamyslieť sa nad obsahom.
-..... Herecké výkony boli výborné (priam až Oscara hodné), najmä však treba vyzdvihnúť predstaviteľa pána Greena, ktorý je pán Herec.
- Herci podali úžasný výkon, určite ho budem odporúčať všetkým známym z Prahy.
- Herecký výkon oboch predstaviteľov bol dokonalý, vďaka nemu som sa zamyslela nad hranou problematikou. Taktiež, ak by bola možnosť (čo snáď bude), určite by som sa na predstavenie vrátila.
- Výborné! Zatiaľ najlepšie divadlo, aké som videl. Herci úžasní. Vynikajúca téma zo života navyše spracovaná tak, že divák často stojí pred dilemou, či sa zasmiať alebo nie.
- Predstavenie bolo úžasné, herci fantastickí, hlavne pán Zindulka. Dej zaujímavý a pre mňa veľmi emotívny.
- ... Famózne! Chápem, prečo aj po niekoľkých rokoch uvádzanie je to stále v kurze.
- Divadlo pre mňa najlepší zážitok z Prahy.
- Divadlo bolo perfektné. Rada by som vyzdvihla herecké výkony oboch hercov. Je úžasné, ako dvaja herci dokážu za dobu predstavenia diváka rozosmiať, dojať a čo viac, "nútia" ho zamyslieť sa. ....Určite by som predstavenie navštívila znovu a odporučila by som ho aj iným.

 22.9.2014  Katedra slovenskej literatúry a literárnej vedy Filozofickej fakulty UMB, Banská Bystrica

 

 

[ více / méně ]

Herecký dvojkoncert

      ...ve hře Američana Jeffa Barona Návštěvy u pana Greena v režii Vladimíra Michálka je výborným Zindulkovým partnerem Matěj Hádek.Hře i představitelům se právem dostalo potlesku vestoje a mě těšilo, že vedle všeho možného módního zcizování, jímž se divákovi dává najevo "pozor, netřeste se hrůzou, radostí ani pohoršením, figury, které vám předvádíme, nejsou opravdovými lidmi z masa a kostí a citů, nýbrž jen jakýmisi jejich modely", je dnes přece jen možné vidět i divadlo, v němž jsou na jevišti lidé, kteří mě přinutí, abych jim držel palce (nebo naopak) a porovnával se s nimi.

5.2.2013, autor: Miloň Čepelka

 

[ více / méně ]

Košer dialog

....Víc už z děje prozrazovat nebudu, na zájezdech i při hostování v pražském Rokoku nadšeně aplaudovaná inscenace rozhodně stojí za zhlédnutí. Zindulkův Green je ve své zaťatosti a nabruenosti velmi přesvědčivý. Jeho postupné " roztávání", kombinované s občasným zpětným zakaboněním, působí velmi autenticky. I pod dribnými gesty je cítit výbušnost muže silných vášní, které stáří neoslabilo. Hádkův Ross se ve svém partu pohybuje přirozeně....K prospěchu vyznění přispívají velmi živé, nikoliv "papíroé " kreace obou protagonistů,S. Zindulky v roli pana Greena a M.Hádka , který ztvárnil třicátníka Rosse.

8.12.2012; autor: Jan Kerbr

[ více / méně ]

Je jen málo představení, které by člověk mohl zhlédnout několikrát za sebou

.......Divadlo je umění a jako každý obor této sféry by mělo skrývat nejen estetický dojem a kulturní zážitek, ale mělo by člověka i vnitřně oslovit. Mělo by vést k vnitřnímu pocitu, že jsme chvílí strávenou v divadle něco získali, k zamyšlení nejen nad samotným dějem, ale i myšlenkou a odkazem, které chtěl autor do děje skrýt a divákům zanechat. Každé dobré představení by v nás mělo určitým způsobem zůstat a vrýt se nám pod kůži, a aniž bychom si to třeba i vědomě připustili, alespoň nepatrně náš život někam posunout.

A přesně takové je představení Návštěvy u pana Greena. Je jen málo představení, které by člověk mohl zhlédnout několikrát za sebou a již u druhého se nezačal trochu nudit. Děj zůstává stejný, a tak se většinou divák překvapení dočká jen stěží. Pokud však trochu vnímavější divák navštíví toto představení vícekrát, má možnost sledovat neustálý vývoj pana Greena i Rosse. Ač na první pohled vypadá vše stejně, pod rouškou stejného děje a slov, lze s každým nově shlédnutým představením pozorovat důvěrnější sžití herců s postavami. Jsou to nepatrné změny, grimasy, pohyby, detaily ukazující na vyspělost obou hereckých protagonistů snažících se s každým představením ještě více zlepšovat a poslouchat své role.

Tento jev není samozřejmý, a i proto se někteří diváci tak rádi na představení vrací. Posadíte-li se znovu a znovu do divadelního hlediště, nejdete se podívat pouze na děj samotný, ale přicházíte na návštěvu za panem Greenem a Rossem. Na vlastní kůži jdete ještě jednou prožít část jejich životů, příběh jedné naprosto geniální náhody, která se vám pokaždé dostane až pod kůži.

Scéna i dialogy jsou určitým způsobem naprosto jednoduché, bez zbytečných efektů a složitých rozhovorů. Stanislav Zindulka a Matěj Hádek, herci s naprosto rozdílnými hereckými zkušenostmi plynoucí z dvougeneračního věkového rozdílu, jsou důkazem toho, že hře může dát naprostou jedinečnost pouhé vžití a sžití se svými hereckými postavami tak, že jim diváci uvěří každé jejich slovo. To, co je zde naprosto geniální, je právě podání hereckých výkonů, stejně jako důkazem toho, že nalezení správného hereckého obsazení tak, aby herci dokázali vystihnout hlavní pointu hry, je jedním z nejdůležitějších kroků k úspěchu.

Závěrečný nekončící potlesk je po každém představení naprosto přirozeným vyvrcholením této dvouhodinové podívané. Návštěvy u pana Greena mají smysl a přesně v tom tkví nejen kouzlo celého představení i jeho úspěchu, ale především celého divadelního umění......

27.1.2016; autor: Hermína Muchová - blog.iDnes.cz

 

 

[ více / méně ]