Úvod
Kontakt
Produkce
Připravujeme

Ředitelská lóže

Prchavý svět divadelního života
Autor Arnošt Goldflam
Režie Arnošt Goldflam
Osoby a obsazení Eda – Alois Švehlík
Ruda – Stanislav Zindulka
Premiéra 27.3.2008 - převzaté představení z Divadla v Řeznické
Derniéra 11. prosince 2018
Autorská práva
Arnošta Goldflama
Aura – Pont, s.r.o.
Provozovací práva Kateřina Schauerová
Délka 1 hodina 20 minut bez přestávky
V Praze hrajeme MDP Divadlo Rokoko

Galerie
[ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ]
Přílohy
[ Fotky, Plakát ]

"Říkal jsem si občas, že musím taky jednou napsat něco jako ‚konverzačku‘. Jenomže tento typ her nemám moc v oblibě. A tak, kdybych už něco takového přece jen napsal, muselo by to být z prostředí, které trošku znám, o lidech, které jsem jakž takž poznal a muselo by to být i trochu smutné. A tak nakonec z toho vyšlo – jak jinak – divadlo," popisuje vznik hry Arnošt Goldflam.

Hru postavenou víc na slovech než na obrazu poprvé uvedlo brněnské Hadivadlo v roce 2004, kde si vysloužila nominaci na Cenu Alfréda Radoka. Podle autora jde o bizarní a poněkud groteskní kousek; protagonisté zastávají dvojí přístup k životu a vzniká zde spor, jak se k divadlu i k životu vůbec postavit. Je rád, že pro něj získal právě Švehlíka se Zindulkou. „Oba tomu textu rozumí natolik, že by mě vlastně ani nepotřebovali,“ dodává.

„Ředitelská lóže je téměř ve všech divadlech. Je to místo, kde ředitel sedává a disponuje jím. Herci se tam často dívají před představením, protože je zajímá, kdo tam sedí. V tomto textu existuje v jistém metaforickém přenesení,“ vysvětluje Zindulka.


Chlapské přátelství, rivalita i lásky dvou starých komediantů v černé komedii

Tragikomickýpříběh o přátelství dvou starých a zapomenutých herců, kteří spolu dožívají v domě seniorů. K srdci si příliš nepřirostli, jeden z nich je dokonce nesnesitelně samolibý, ale nakonec mají jen jeden druhého a své divadelní zážitky a touhy. Oba čekají na zázrak - že přijde nabídka být ještě alespoň jednou na jevišti a vychutnat si potlesk. Vzpomínají na své lásky, úspěchy i prohry, nenaplněné sny a na prchavý svět divadelního života.

[ více / méně ]

Pevné přátelství dvou starých a zapomenutých herců

Příběh, kdy dva starci, velcí přátelé, kteří však mají jeden ke druhému značné výhrady a výrazně se liší povahovými vlastnostmi, vzpomínají na staré dobré časy, které prožili v divadle a světě kolem něj, mísí nostalgické vzpomínky se současností a těžkostmi důchodového věku, starého života a nefungujícího zdraví. Alois Švehlík v roli ironického, sarkastického a živelného Edy je usměrňován pozitivním a životně vyrovnaným Rudou, jemuž svůj herecký um propůjčil Stanislav Zindulka. Společně debatují a diskutují o starých časech, kdy byli ještě oba šťastni a spokojeni.

Divák má tak možnost ponořit se na 1 hodinu 30 minut hluboce do jejich prožitého života a v průběhu tak krátkého času je velmi dobře a blízce poznat. Svou zásluhu na tom mají zejména hlavní protagonisté, kteří dokážou vteřinu za vteřinou "bavit" divácké publikum a vtahovat je více a více do děje. Ať už skvělými replikami slavných divadelních her, prostými rozhovory dvou sešlých starců, jejich vzájemných vzpomínáním i popichováním či svou vlastní hereckou šikovností a energičností. 

16.6.2015 Mona

[ více / méně ]

OHLASY

...Herecké výkony byly strhující

...Nádherné představení, „koncert“ dvou vynikajících umělců!

...naprosto úžasné výkony herců, inteligentní humor, brilantní dialogy...

...Jde o brilantní herecké výkony obou herců, kteří na sebe krásné slyší...

...Pánové herci Zindulka a Švehlik – skvělé výkony skvělých herců...

...Oceňujeme herecké výkony obou protagonistů, zejmena pana Švehlika....

...Velmi hezká hra, výborné výkony herců...

...využívám toho, abych moc poděkovala za možnost to krásné a veselo-smutné  včerejší představení vidět. Byl to herecký koncert a opravdu dobrý zážitek. Tlumočím také velké poděkování od mých přátel, kteří byli se mnou !

...Nádherné představení, "koncert" dvou vynikajících umělců!...

...Krásné představení dvou vynikajících herců.

...Skvélé výkony, skvělých herců

...Výkony hercov boly obdivuhodné...

...Naprosto úžasné výkony herců, inteligentní humor,,brilantní dialogy

...Velmi hezká hra, výborné výkony herců.

...Hra je lehce pesimistické bilanční se světlými záblesky prožitých i hezkých okamžiku. Ale vzácne o hru až tak nejde. Jde o brilantní herecké výkony obou herců, kteří na sebe krásné slyší. Hráli oba výborne a pan Stanislav Zindulka mě omráčil svoji psychickou svěžesti a zejména fyzickou cipernosti. Vidět tohoto čilého kabrnaka na jevišti je důvod ke shlédnutí hry.

...Oceňujeme herecké výkony obou protagonistů, zejmena pana Švehlíka.

...Vynikající výkon herců, dobře napsaná hra.

...Výkony obou představitelů byly vynikající,text byl vtipný, i když na ne zrovna veselé téma stáří

...Vynikající herecké výkony, vtipné dialogy. Herecký koncert dvou výborných herců

[ více / méně ]